Ιούλ 27 2008
ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ Εκτύπωση E-mail
Γράφει ο/η diavlos   
27.07.08
Ευρετήριο άρθρων
ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ
Σελίδα 2
Σελίδα 3
Σελίδα 4
Σελίδα 5
Σελίδα 6
Σελίδα 7
Σελίδα 8
Σελίδα 9
Σελίδα 10
Σελίδα 11
Σελίδα 12
Σελίδα 13
Σελίδα 14
Σελίδα 15
Σελίδα 16
Σελίδα 17
Σελίδα 18
Σελίδα 19
Σελίδα 20
Σελίδα 21
Σελίδα 22
Σελίδα 23
Σελίδα 24
Σελίδα 25
Σελίδα 26
Σελίδα 27
Σελίδα 28
Σελίδα 29
Σελίδα 30
Σελίδα 31

Κινολόνες
Από 2/3/2005 έχει αλλάξει ο τρόπος χορήγησης κινολονών. Οι κινολόνες χορηγούνται μόνο με ειδική αιτιολογημένη συνταγή. Υπάρχουν έτοιμα συταγολόγια (μπλόκ) που περιέχουν εις τριπλούν τις συνταγές αυτές. Τα δύο πρώτα φύλλα δίδονται στον ασθενή (το ένα για το αρχείο του φαρμακείου και το άλλο για το ασφαλιστικό ταμείο). Το τρίτο το κρατάει ο Ιατρός. Στη συνταγή πρέπει να αιτιολογείται η χορήγηση του αντιβιοτικού με την επιλογή κάποιας από τις προτυπωμένες προτάσεις. Δεν έχω προσωπική εμπειρία συνταγογράφησης κινολονών ως αγροτικός με το νέο σύστημα και για τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν. Στην περίπτωση συνταγογράφησης με την ιδιότητα του νοσοκομειακού ιατρού, ο ιατρός επιλέγει την ένδειξη : "συνέχιση συνταγής νοσοκομείου" , αναγράφοντας απαραίτητα τον αρ. μητρώου νοσηλείας του ασθενούς και την ημερομηνία εισαγωγής. Στην ιστοσελίδα του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες καθώς και υπόδειγμα της ειδικής συνταγής (το υπόδειγμα αυτό διαφέρει λίγο απο τις συνταγές που περιέχονται στα έτοιμα μπλοκ συνταγών). Τα ίδια ισχύουν και για τις per-os κεφαλοσπορίνες 3ης γενιάς (κυκλοφορούν μόνο τα σκευάσματα ceftoral (κεφιξίμη) και spectracef (κεφντιτορένη) ).


"Για να συνταγογραφηθεί μια κινολόνη χρειάζεται συνοδευτικό αντιβιόγραμμα καλλιέργειας. Στη συνταγή αναγράφονται τα στοιχεία του αντιβιογράμματος π.χ. "αντιβιόγραμμα του τάδε μικροβιολόγου της τάδε του μηνός"(με μονογραφή και σφραγίδα). Νομίζω επιπλέον ότι ο φαρμακοποιός μαζί με τη συνταγή επισυνάπτει και το ίδιο το αντιβιόγραμμα στο ασφαλιστικό ταμείο.
Υπάρχουν κάποιες παθήσεις στις οποίες (και μόνο σε αυτές) είναι δυνατό να συνταγογραφηθούν κινολόνες χωρίς συνοδό αντιβιόγραμμα. Πρόκειται για τις εξής παθήσεις:
1) αποδεδειγμένη οξεία ή χρόνια προστατίτις.
2) οστεομυελίτις από Gram(-) μικρόβια.
3) ινοκυστική νόσος παιδιών ή ενηλίκων με συνοδό λοίμωξη αναπνευστικού.
4) σοβαρή εμπύρετος γαστρεντερίτις από σαλμονέλες, σιγγέλες (3ήμερη θεραπεία).
5) εμπύρετο σε ασθενείς με υποκείμενες αιματολογικές κακοήθειες, μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων, HIV λοίμωξη.
6) κακοήθης εξωτερική ωτίτις (όχι η ψευδομοναδική ωτίτις των κολυμβητών).
7) εκρίζωση φορέων γονοκόκκου φάρυγγα και πρωκτού.
8) εναλλακτική χορήγηση προληπτικά στο περιβάλλον ασθενών με μηνιγγίτιδα από μηνιγγιτιδόκοκκο (εφάπαξ δόση).
-) βακτηριακή κερατίτις (για κολλύρια με νεότερες κινολόνες)

τελικά...
Κάθε τόπος έχει τις ιδιαιτερότητες του, πολλές φορές βαθιά ριζωμένες. Σεβαστείτε τις, προσπαθώντας να είστε νομότυποι. Μη προσπαθήσετε να τα αλλάξετε όλα σε μία νύχτα γιατί υπάρχει κίνδυνος να συναντήσετε μεγάλες αντιδράσεις. Συνεργαστείτε με τον φαρμακοποίο του χωριού σας. Όπου μπορείτε να τον βοηθήσετε να είστε πρόθυμοι. Μη διστάζετε να ζητάτε τη βοήθειά του. Είναι πολύτιμη. Προσπαθήστε πάντως σε κάθε περίπτωση να έχετε τον απόλυτο έλεγχο σε κάθε έγγραφο που μπαίνει η σφραγίδα σας, γιατί αν γίνει κάποιο λάθος, την ευθύνη την έχετε μόνον εσείς...

Και κάτι τελευταίο: Το αγροτικό είναι μια από τις πιο γοητευτικές περιόδους στην καριέρα ενός Ιατρού. Μέτα τις πρώτες μέρες όλα θα είναι πιο εύκολα. Οι περισσότεροι παραδέχονται στο τέλος ότι ήταν πιο εύκολα από ότι φανταζόντουσαν αρχικά. Κοιτάξτε να περάσετε καλά. Φαντάζομαι ότι σε λίγα χρόνια θα σκεφτόμαστε με νοσταλγία αυτούς τους 9 μήνες.Τελευταία ανανέωση ( 27.07.08 )
 
Επόμ. >
 
 
ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ

Copyright vEsti24
ΩΡΑ...
Live Users
No users online
Alexa rank and stats

By "Creations"