Ιούλ 27 2008
ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ Εκτύπωση E-mail
Γράφει ο/η diavlos   
27.07.08
Ευρετήριο άρθρων
ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ
Σελίδα 2
Σελίδα 3
Σελίδα 4
Σελίδα 5
Σελίδα 6
Σελίδα 7
Σελίδα 8
Σελίδα 9
Σελίδα 10
Σελίδα 11
Σελίδα 12
Σελίδα 13
Σελίδα 14
Σελίδα 15
Σελίδα 16
Σελίδα 17
Σελίδα 18
Σελίδα 19
Σελίδα 20
Σελίδα 21
Σελίδα 22
Σελίδα 23
Σελίδα 24
Σελίδα 25
Σελίδα 26
Σελίδα 27
Σελίδα 28
Σελίδα 29
Σελίδα 30
Σελίδα 31

Τι γίνεται με τα εκτός λίστας φάρμακα;
Η λίστα υπάρχει για να μας υποδεικνύει ποια φάρμακα πρέπει και ποια δεν πρέπει να συνταγογραφούμε στα ταμεία.
Αν κάποιος Ιατρός επιλέξει ένα τέτοιο φάρμακο (εκτός λίστας), θα πρέπει στη συνέχεια να γράψει συνοδευτικό σημείωμα στο οποίο να αναφέρει αιτιολογημένα ότι το συγκεκριμένο σκεύασμα είναι αναντικατάστατο για το συγκεκριμένο ασθενή.
Κυκλοφορούν έτοιμα τέτοια σημειώματα.
Π.χ. " δεν υπάρχει στη λίστα ιδιοσκεύασμα με την ίδια δραστική ουσία" ή " ο ασθενής δεν καλύπτεται επαρκώς από τα υπάρχοντα ιδιοσκευάσματα της ίδιας κατηγορίας ως προς την φαρμακοκινητική/ αποτελεσματικότητα/ ανεπιθύμητες ενέργειες/ αλληλεπιδράσεις "
Επίσης στη συνταγή, δίπλα στο φάρμακο, αναγράφεται η ένδειξη "αναντικατάστατο¨ με μονογραφή και σφραγίδα.
Συμβουλή
1ον, αν υπάρχει γνωμάτευση ειδικευμένου για το συγκεκριμένο φάρμακο χρησιμοποιήστέ την στην αιτιολόγηση π.χ. "βάσει γνωμάτευσης Μπαρμπαμητρούση Επαμεινώνδα, αλλεργιολόγου, της 28 Ιανουαρίου 2001. " (κάθε ομοιότητα με υπαρκτό πρόσωπο είναι τυχαία) :-)     (ή επισυνάψτε αντίγραφο της γνωμάτευσης αυτής)
Νέα πληροφορία (για χρόνια νοσήματα με γνωμάτευση): σύμφωνα με πρόσφατη ενημέρωση -(Ιούνιος2001) είναι πλέον απαραίτητο η συνταγή να συνοδεύται και από χαρτί του ειδικευμένου ιατρού που να γράφει αιτιολογημένα ότι το συγκεκριμένο φάρμακο είναι αναντικατάστατο. Όπως δηλαδή καταλαβαίνω, εκτός από τη γνωμάτευση, ο ειδικευμένος πρέπει να δίνει επιπλέον χαρτί για το "αναντικατάστατο" φάρμακο, φωτοαντίγραφο του οποίου θα επισυνάπτεται στη συνταγή. Επίσης σύμφωνα με μη διασταυρωμένη πληροφόρηση δε θα χρειάζεται πλέον να γράφει ο αγροτικός επιπλέον χαρτί για το αναντικατάστατο αν επισυνάπτεται αυτό το φωτοαντίγραφο. Δε ξέρω τελικά τι θα εφαρμοστεί στην πράξη...
2ον , επιλέξτε κάποια φάρμακα που κατά τη γνώμη σας είναι σημαντικά και θα τα γράφετε ως αναντικατάστατα. Τα υπόλοιπα οι ασθενείς θα τα πληρώνουν εξ ολοκλήρου.
Εγώ, εκτός από τα συγκεκριμένα που έχω επιλέξει γράφω και αυτά για τα οποία υπάρχει γνωμάτευση ειδικού.
3ον , συνεννοηθείτε με τα φαρμακεία ώστε να ενημερώνουν τους ασθενείς ποια φάρμακα δεν γράφει ο Ιατρός (εσείς δηλαδή).
4ον , μην είστε απόλυτοι. Ανάλογα με την περίπτωση να είστε ελαστικοί? Μην είστε όμως ούτε πολύ χαλαροί γιατί στο τέλος θα χάσετε τον έλεγχο και θα δημιουργηθούν και παρεξηγήσεις.
Δεν γνωρίζω αν υπάρχουν συνέπειες για κάποιον που συνταγογραφεί ανεξέλεγκτα εκτός λίστας. Από την άλλη δεν είναι πολύ δύσκολο να εφαρμόζετε τη λίστα σε γενικές γραμμές.
Πάντως, συζητώντας το θέμα με συναδέλφους έχω διαπιστώσει πως αρκετοί είναι πολύ προσεκτικοί με το θέμα και αποφεύγουν να γράφουν φάρμακα εκτός λίστας. Γιαυτό ΠΡΟΣΟΧΗ, σκεφτείτε καλά πριν αποφασίσετε ότι θα γράφετε φάρμακα εκτός λίστας.


Τελευταία ανανέωση ( 27.07.08 )
 
Επόμ. >
 
 
ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ

Copyright vEsti24
ΩΡΑ...
Live Users
No users online
Alexa rank and stats

By "Creations"